top of page
  • Poza scriitoruluiZINO

Efectul glucozinolatilor asupra inflamatiei intestinale

Actualizată în: 21 iun. 2022


glucozinolati

Studii cu privire la efectul glucozinolaților asupra inflamației intestinale

Dovezile acumulate sugerează că broccoli are efectul de atenuare a inflamației intestinale in vitro și in vivo. Studiile in vitro sugerează că extractul de broccoli a inhibat calea factorului nuclear kappa-light-chainenhancer al celulelor B activate (NF-κB) în RAW 264.7


Studiile in vivo sugerează că alimentația cu broccoli a atenuat inflamația în diverse modele de rozătoare, inclusiv colita indusă de DSS la șobolani și la șoareci. În aceste studii, a fost investigat doar broccoli proaspăt, în timp ce a fost larg răspândit recunoscut faptul că condițiile de gătire a broccolilor ar afecta foarte mult eficacitatea acestuia.


În broccoli complet fiert, este probabil ca mirozinaza să fie inactivată de căldură, ceea ce duce la imposibilitatea de a produce sulforafan bioactiv. Cercetătorii au demonstrat că microbiomul intestinal este, de asemenea, capabil să hidrolizeze glucorafanina (GRP) din broccoli pentru a elibera SF bioactiv, deși randamentul este destul de scăzut.


În comparație cu broccoli complet gătit, studiul broccolilui ușor gătit a devenit atractiv pentru mulți cercetători, deoarece oferă gustul/ aroma pe care consumatorii o consideră mai acceptabilă decât broccoli crud, păstrând în același timp o anumită activitate a mirozinazei.


Inflamația intestinală reprezentată de boala inflamatorie intestinală (BII) a devenit o boală epidemică globală, iar numărul pacienților cu BII continuă să crească. Această boală a tractului digestiv nu numai că afectează absorbția componentelor alimentare prin distrugerea structurii epiteliale intestinale, dar poate, de asemenea, să inducă boli în organe îndepărtate prin intermediul axei intestin-organe, dăunând grav sănătății umane.


În prezent, se acordă o atenție sporită valorii nutriționale și medicinale a componentelor alimentare, odată cu creșterea gradului de conștientizare a publicului larg în ceea ce privește sănătatea.


În calitate de membru important al izotiocianaților, sulforafanul (SFN) este abundent în plantele crucifere și este renumit pentru efectele sale anticancerigene excelente. Odată cu dezvoltarea cercetării clinice, au fost descoperite mai multe activități fiziologice ale SFN, cum ar fi activitățile antidepresive, hipoglicemice și antiinflamatorii, ceea ce susține faptul că SFN și sursele bogate în SFN au un mare potențial de a fi suplimente alimentare benefice pentru sănătate.


Această recenzie rezumă caracteristicile inflamației intestinale, mecanismul antiinflamator al SFN și diversele sale efecte protectoare asupra inflamației intestinale și au fost discutate, de asemenea, posibilele aplicații viitoare ale SFN pentru promovarea sănătății intestinale.


Boala Chron si Glucozinolatii


Boala Crohn (CD) este una dintre cele două boli inflamatorii intestinale (IBD) frecvent identificate, cealaltă fiind colita ulcerativă (UC). Ambele afecțiuni sunt inflamatorii, iar oamenii trec prin faze de remisiune și deteriorare.


Incidența bolii cronice de col uterin pare să fie în creștere și se pare că Noua Zeelandă a avut în 2006 cea mai mare rată, de 16,5/105. Creșterile sunt observate în special în lumea occidentală, iar cercetările au arătat că mediul joacă un rol considerabil.


S-a observat că indivizii din Bangladesh (unde incidența IBD este foarte scăzută), atunci când se mută în Regatul Unit, dezvoltă o incidență foarte mare a IBD în decurs de o generație. Se crede că nutriția joacă un rol cheie și este considerată un factor de mediu important care influențează dezvoltarea bolii Chron și simptomele acesteia, prin modificarea nutrigenomică și epigenetică a genelor de susceptibilitate.


Legumele, în special Brassicaceae, sunt adesea evitate de persoanele cu boala Chron din cauza efectelor negative pe care se presupune că le-ar avea asupra simptomelor lor. Cu toate acestea, fam. Brassicaceae furnizează nutrienți cheie.


Unele soiuri de Brassicaceae par, de asemenea, să fie bine tolerate de persoanele cu boala Chron. Mai multe studii arată că Brassicaceae conțin mulți nutrienți importanți: fibre, antioxidanții vitamina A și C, vitamina folat și vitamina K și minerale precum potasiu, calciu, seleniu și zinc, precum și numeroase substanțe fitochimice care au roluri-cheie în menținerea sănătății .


Ele ajută la îmbunătățirea imunității, precum și contribuie la activitățile antiinflamatorii și anticancerigene ale organismului. Aportul unor cantități suficiente din acești nutrienți este important pentru persoanele cu boala Chron.


Prin studierea interacțiunii diferitelor soiuri de Brassicaceae cu polimorfismele de nucleotide unice (SNP) la persoanele cu boala Chron, ar putea fi posibilă descoperirea unei baze genetice pentru toleranțele individuale.


Acest lucru ar putea conduce la sfaturi nutriționale mai specifice în ceea ce privește aceste legume importante și ar putea spori oportunitățile pacienților cu Boala Chron de a se bucura de beneficiile Brassicaceae.


Prin urmare, scopul acestui studiu a fost de a identifica genele candidate implicate în efectele benefice sau adverse ale Brassicaceae consumate cel mai frecvent, așa cum au raportat adulții din Noua Zeelanda din "Genes and Diet in IBD Study", cu sediul în Auckland.


Este curios să observăm că șase dintre genele candidate identificate au SNPS care sunt legate atât de efecte adverse, cât și de efecte benefice. SNP rs7629936 (CDH29) este asociat cu efecte adverse pentru conopidă și cu efecte benefice pentru varză.


  • SNP rs2250114 (FHIT) este asociat cu efecte adverse pentru verdeața chinezească și wasabi, dar cu efecte benefice pentru pudra de muștar și sosul de muștar.

  • SNP rs3792796 (GPX3) este asociat cu efecte adverse pentru pulberea de muștar cu efecte benefice pentru conopidă și broccoli.

  • SNP rs2066844 (NOD2) este asociat cu efecte adverse la conopidă și sos de muștar și cu efecte benefice pentru pudra de muștar.

  • SNP rs5859 (SEP15) este asociat cu efecte adverse la varză și creson, dar cu efecte benefice la pudra de muștar.

  • SNP rs9881860 (USP4) este asociat cu efecte adverse la broccoli și verdeață chinezească și cu efecte benefice la sosul de muștar.

Aceste diferențe de toleranță pot fi legate de compoziția diferită a fiecărei Brassicaceae. Brassicaceae diferă în ceea ce privește componentele lor nutriționale, în special în ceea ce privește compoziția lor fitochimică.


Ele sunt, de asemenea, unice prin faptul că conțin substanțe fitochimice cunoscute sub numele de glucosinolați. Au fost înregistrate până la două sute de glucosinolați diferiți. Aceștia au fost intens cercetați datorită legăturilor lor cu reducerea cancerului și a proprietăților asociate cu distrugerea sau inhibarea creșterii bacteriilor, ciupercilor și nematozilor.


Fiecare specie de plantă din familia Brassicaceae poate conține, de asemenea, până la patru clase diferite de glucosinolați. Cei mai răspândiți glucosinolați din varză sunt, de exemplu, glucobrassicina, glucorafanina, glucotropaeolina și sinigrina, în timp ce în broccoli glucosinolații abundenți sunt glucorafanina, glucobrassicina, gluconapina și progoitrina. La rucola, glucosinolații predominanți sunt glucorafanina, DMB-GLS și glucoerucina [42].


Atunci când legumele sunt gătite, glucosinolații ajung intacți în intestinul gros, iar microbiota eliberează izotiocianații și alți metaboliți cu rezultate diverse. Diferitele combinații de glucosinolați în combinație cu anumite SNP-uri pot contribui la rezultate diferite produse de microbiotă.


Persoanele cu boala Crohn au, de asemenea, o microbiotă care diferă de cea cu un intestin normal. Deci și aceste diferențe în comunitățile de microbiote vor juca, de asemenea, un rol în diferența de răspuns. Escherichia coli este o bacterie care a fost identificată ca având un număr crescut la cei cu boala Crohn.


De asemenea, acestea au fost asociate cu formarea de granulom (o caracteristică comună a bolii Crohn) atunci când sunt internalizate de către macrofage in vitro. S-a demonstrat in vitro că deplasarea Escherichia coli prin celulele membranare (celulele M) este redusă de fibrele vegetale solubile, cum ar fi broccoli.


Celulele M fac parte din epiteliul de pe foliculii limfoizi din intestinul gros și acționează ca un portal prin care microorganismele pot pătrunde. S-a demonstrat, de asemenea, că ingestia de broccoli la modelul de șoarece cu BII mdr1a(-/-) reduce inflamația în intestinul gros prin modificări ale metabolismului microbiotei.


Cu toate acestea, din analiza furnizată în această lucrare, acest răspuns poate fi modulat într-un mod diferit la oameni, în funcție de SNP-ul specific pe care îl au. De exemplu, varianta SNP rs9469220 în HLA și SNP rs7515322 în DIO1, care au rămas semnificative după corecția pentru teste multiple.


Varianta rs9469220 din HLA a fost asociată cu o reacție adversă la rucola Brassicaceae. Genele HLA (antigenul leucocitar uman) sunt localizate în regiunea MHCII din cromozomul 6. Aceasta este foarte aproape de complexul HLAP5 (HCP5), care este asociat cu susceptibilitatea la boli autoimune.


Variațiile în regiunea HLA au fost asociate cu un fenotip inflamator al colonului. HLA conține 4 clase, iar acest SNP este cu subgrupul MHC clasa II DO alfa. Atât genele HLA de clasa I, cât și cele de clasa II sunt necesare pentru performanța normală a limfocitelor. Acest subgrup este asociat cu proteine extracelulare care reglează încărcarea peptidelor cu antigene.


Moleculele de clasă II se angajează cu celulele T CD4. Acestea activează un răspuns imunitar care poate implica o inflamație cu înrolarea fagocitelor sau activează celulele B care angajează anticorpi în răspunsul imunitar.


Polimorfismul rs9469220 (identificat în acest studiu cu un răspuns advers la rachetă) a fost legat de nivelurile totale de IgE. IgE are un rol esențial în sensibilitatea de tip I asociată cu formele alergice de astm, rinită, urticarie și dermatită.


IgE este, de asemenea, recunoscută ca asigurând imunitatea la paraziți. Faptul că SNP rs9469220, la persoanele cu CD din acest studiu, este asociat semnificativ cu o reacție adversă la rucola Brassicaceae ar sugera că ingestia acestui aliment angajează răspunsul imunitar într-o reacție de sensibilitate de tip I. Prin urmare, are loc o exacerbare a simptomelor de DC.


Stiinta este distractiva uneori si ne ofera indicii de nepretuit in tratarea conditiilor intestinale, de aceeia specialistii in Dieta ZINO va pot oferi solutii, diete personalizate in functie de nevoile fiecaruia.


Incearca astazi DIETA ZINO


Pentru mai multe detalii despre dietele noastre si afectiunile tratate va rugam sa ne contactati telefonic.





78 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page