top of page
  • Poza scriitoruluiZINO

Dieta Zino aliat impotriva obezitatii


Dieta Zino aliat împotriva obezității
Dieta Zino aliat împotriva obezității

Dieta Zino aliat împotriva obezității

Se știe că în general consumul de legume crucifere (broccoli, conopidă, varză) are un efect predominant anti-cancer. Glucozinolații fac parte din categoria metaboliților secundari biologic activi, dar pe lângă acest aspect legumele din familia Brassica conțin o varietate de compuși diferiți care au efecte benefice asupra sănătății, inclusiv fibre, vitamine, minerale. Toate la un loc oferă un plus în accelarearea proceselor de detoxifiere a organismului.


Detoxifierea trebuie înțeleasă ca un proces normal, fiziologic care se petrece în mod automat în organism. De exemplu, în ficat se petrec atât procese de metabolizare cât și de detoxifiere. La nivel celular, de asemenea avem anumite enzime (enzimele de fază II) și organite care se ocupă de digestia și de detoxifirea celulelor (exemplu: lizozomii). La fel și în alte procese fiziopatologice organsimul caută sa readucă starea de echilibru intern (homeostazie) prin multe reacții antiimflamtorii. Procesul inflamator se petrece în toate patologiile, chiar și în cazul obezității, prin supraîncărcarea sistemului homeostatic (constanta fiziologică de reglare a mediului intern al organismului), care are ca rezultat secreția de adipokine (citokine secretate de țesutul adipos) proinflamatorii, activarea sistemului imunitar și inflamația cronică.

Obezitatea este cauzată în principal de perturbarea centrului foamei/setei din zona principală a sistemului limbic (creierul mamalian), hipotalamusul. Cu cât alimentele pe care le consumăm sunt încârcate cu un indice glicemic ridicat, iar rata meselor și a gustărilor nu are un program de bază bine implementat (dezechilibrată din punct de vedere al aportului de proteine, lipide, carbohidrați), cu atât se pot perturba la nivel hipotalamic mecanismele de control al sațietății prin hormonul responsabil de acest aspect, leptina.

Obezitatea nu reprezintă doar primul prag al declanșării anumitor bolii, este o dovadă a faptului că organismul se află în stare inflamată. În același timp, se poate vorbi și de o creștere anormală, în volum a organelor interne, nu doar de o creștere propriu-zisă în kilograme. De aceea, când vorbim de obezitate ne putem gândi în viitor la riscul de a se instala sindromul metabolic, iar acest aspect ne poate ajuta să înțelegem rolul benefic al glucozinolaților pentru prevenirea instalării altor boli. Conform rezultatelor prezentate în studii, consumul de legume crucifere și utilizarea preparatelor fitoterapeutice, au ca rezultat final:

- îmbunătățirea sensibiliății la insulină si a controlului glicemic;

- scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcției endoteliale;

- scăderea colesterolului total si a colesterolului LDL, creșterea colesterolului HDL și reducerea formării plăcilor aterosclerotice.


În cazuri de obezitate, consumul în cantități mai mari de legume este de un real succes, deoarece adipogeneza (producerea de grăsimi în organism) este inhibată, reacțiile inflamatorii dispar, iar scăderea în greutate se efectuează gradual, fără fluctuații bruște. În ceea ce privește compușii finali (degradați) din legmulele crucifere, studiile au scos in evidentă îmbunătățiri semnificative in tulburările musculo scheletale (în special organizarea fibrelor musculare scheletice), coroborat cu posibilitatea de a reduce inflamația.


Concluziile studiilor ne sunt de un real ajutor, deoarece ne certifică faptul că un consum ridicat de broccoli, conopidă, varză, rucola si toată gama din familia Brassicacea sunt de un real succes pentru scăderea în greutate, în mod armonios.


Pe de altă parte, consumul de fructe și de legume consumat constant, induce la nivel cerebral un efect de claritate profund mai mare. Din punct de vedere medical este o corelație strânsă între dozele mari de insulină secretate de pancreas si starea mentala de oboseala. Unul din aspectele importante într-o dietă predominantă în fructe și legume, cu precădere în legume, este aceea că rata secreției de insulină este mai scăzută, iar organismul și implicit creierul poate lucra mai „limpede”.


De multe ori suntem tentați să mâncăm haotic si după poftele imediate. Dar în timp vom constata că impunerea, sau mai bine zis auto-impunerea unui program alimentar în timpul celor 5 zile lucrătoare (sau 3 din 5), pe termen lung va aduce multe beneficii pentru organism.


În week-end putem opta să alegem și alimentele pe care le dorim, dar știm că nu sunt sănătoase. Acest asepect de a mânca sănătos în timpul săptămânii și a ne „premia” în zilele libere pentru efortul depus, ajută foarte mult din punct de vedere psiho-nutritional, prin simplul fapt că ne motivează și ambiționează să ținem o dietă pe termen lung.

De aceea, în acest demers al sănătății, echipa Zino vine în sprijinul tău cu un program inedit care te va ajuta să scapi de kilogramele nedorite și de stresul unui program nutrițional încărcat, prin pași simpli ușor de implemntat.


De asemenea, un lucru esențial care definește progesul pe termen lung al unei diete este factorul psiho-nutrițional. Echipa noastră este flexibilă si în concordanță cu necesitățile fiecărui pacient, abordarea fiind specifică de la caz la caz, în funcție de patologiile asociate.


Persoanele care vor sa implenteze programul Zino, vor avea parte de numeroase beneficii, pentru a le fi mai ușor de înțeles că dieta nu reprezintă doar simple restricții alimentare.


În cele ce urmează, vă vom prezenta o parte din avantajele protocolului Zino:

- Exemplificarea unui orar alimentar pe timp de 5 zile, diversificat, atractiv și gustos;

- Constientizarea propriilor cerinte/nevoi ale organismului;

- Flexibilizarea regimului pe timp de week-end;

- Ajutor și explicații în dezechilibrele emoționale, datorate schimbarii stilului de viata;

- Explicații și suport suplimentar, pentru finalizarea regimului alimentar.


53 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page