top of page
  • Poza scriitoruluiZINO

Frunzele de mustar si obezitatea

Actualizată în: 14 mar. 2022

DESPRE MUSTAR SI OBEZITATE

dieta-zino-mustar-obezitate
Flori de Mustar

Studii privind activitatea mustarului împotriva obezității


Deși cercetările sunt limitate în această nișă, s-a realizat un studiu care a dovedit efectul terapeutic al extractului etanolic în concentrații de 3% si 5% din frunza de Brassica juncea care conține în principal sulforafan, la șoarecii din rasa Sprague-Dawley hraniți cu diete bogate în colesterol.


S-a observat că ambele extracte au îmbunătățit la șoareci parametri lipidici din ser și organe, au reglat expresia genelor si proteinelor implicate în producția de lipide și metabolismul colesterolului și au redus colesterolul liber din sânge.


În comparație cu grupul control, șoarecii tratați cu acest extract au ajuns să aibă mai puțin țesut adipos la nivelul mezenterului, epididimului și în țesutul subcutanat. Expresia ARN-ului mesager al enzimei lipogenice Dpdh, Acc și Fas la șoarecii care au primit extractul etanolic a fost mai scăzută.


Rezultatele arată că nivelurile de trigliceride, colesterol total, LDL (low density lipoprotein cholesterol) au scăzut semnificativ, iar HDL (high density lipoprotein cholesterol) a crescut la șoarecii hrăniți cu acest extract.


La examenul histologic al ficatului s-a observat o diminuare a picăturilor de grăsime. Astfel, se considera că extractul etanolic din frunzele de Brassica juncea pot avea efecte terapeutice împotriva obezității, deoarece inhibă acumularea de grăsimi, îmbunătățește profilul lipidic din organism și modulează lipogeneza și metabolismul colesterolului prin inhibarea activității unor gene implicate și expresia unor proteine.

23 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page