top of page

Balanta energetica si obezitatea


Balanța energetică și obezitatea
Balanța energetică și obezitatea

Balanța energetică și obezitatea


Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică și se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, ateroscleroza și apneea de somn etc. Ea este caracterizată printr-un exces de țesut adipos. Obezitatea este adesea considerată a fi rezultatul unui consum excesiv de alimente, sau/și al unei activități fizice insuficiente.


Clasificare obezitate


Organizația Mondială a Sănătății a clasificat grade de obezitate, pe baza indicelui de masă corporală, calculat prin raportul greutate/înălțime2, astfel:


  • gradul 1 de obezitate cu indicele de masă corporală cuprins între 30 - 34,9 kg/m2

  • gradul 2 de obezitate cu indicele de masă corporală cuprins între 35 - 39,9 kg/m2

  • gradul 3 (obezitate morbidă) cu indicele de masă corporală egal sau peste 40 kg/m2


Balanța energetică


Pentru a preveni și combate obezitatea este esențial să înțelegem modul în care organismul realizează echilibrul energetic.

Componentele de bază ale echilibrului energetic includ:

1. aportul energetic,

2. cheltuielile energetice și

3. stocarea energiei.


Greutatea corporală se poate modifica numai atunci când aportul de energie nu este egal cu cheltuielile energetice într-o anumită perioadă de timp. Oamenii absorb energie sub formă de proteine, carbohidrați, grăsimi și alcool. Oamenii cheltuiesc energie prin intermediul:

a) ratei metabolice de repaus - care reprezintă cantitatea de energie necesară pentru a alimenta organismul în repaus. Chiar și în repaus, organismul uman are nevoie de energie. Aceasta include respirația, circulația sângelui prin corp, menținerea nivelurilor hormonale uniforme și creșterea și repararea celulelor.

b) efectul termic al alimentelor - costul energetic al absorbției și metabolizării alimentelor consumate; organismul utilizează energie pentru a digera alimentele și băuturile pe care le consumați și pentru a absorbi, transporta și stoca substanțele nutritive. Termogeneza reprezintă aproximativ 5-10% din consumul de energie.

c) energia cheltuită prin activitate fizică - energia utilizată în timpul exercițiilor fizice este singura formă de cheltuieli energetice pe care o putem controla.


Atunci când aportul energetic este egal cu cheltuielile energetice, organismul se află în echilibru energetic și greutatea corporală este stabilă.

Atunci când aportul de energie depășește cheltuielile energetice, apare o stare de echilibru energetic pozitiv, iar consecința este o creștere a greutății corporale. Invers, atunci când cheltuielile energetice depășesc aportul de energie, apare o stare de echilibru energetic negativ și consecința este pierderea în greutate.


Metabolismul și greutatea


Metabolismul este procesul prin care organismul transformă alimentele și băuturile în energie. În timpul acestui proces, caloriile din alimente și băuturi se amestecă cu oxigenul pentru a produce energia de care are nevoie organismul.


Rareori există o afecțiune medicală care încetinește metabolismul suficient de mult pentru a provoca o creștere în greutate semnificativă. Printre afecțiunile care pot cauza creșterea în greutate se numără sindromul Cushing, hipotiroidismul. Aceste afecțiuni sunt însă mai puțin frecvente.


Multe lucruri afectează creșterea în greutate. Printre acestea se numără:

· componenta genetică,

· hormonii,

· dieta și stilul de viață,

· somnul,

· activitatea fizică,

· hidratarea,

· anumite medicamente,

· stresul.


Dacă ne dorim să pierdem în greutate este necesar să mâncăm mai puține calorii decât are nevoie organismul sau să ardem mai multe calorii prin activitate fizică. Ideal ar fi să vă folosiți de ambele unelte pentru a obține rezultate optime.


Pierderea în greutate poate fi obținută prin schimbări temporare fie în alimentație, fie în activitatea fizică, dar menținerea pe termen lung a pierderii în greutate necesită schimbarea permanentă a stilului de viață. Deoarece oamenilor le este mai ușor să facă schimbări temporare, majoritatea persoanelor care își ating obiectivele de pierdere în greutate recâștigă greutatea pierdută în timp, revenind la vechile obiceiuri.


Un specialist în sănătate, vă poate ajuta să explorați modalități de a pierde și menține greutatea corporală.


Referințe


1. Engin, A. (2017). The Definition and Prevalence of Obesity and Metabolic Syndrome. In: Engin, A., Engin, A. (eds) Obesity and Lipotoxicity. Advances in Experimental Medicine and Biology, vol 960. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-48382-5_1

2. Strasser, B. (2013), Physical activity in obesity and metabolic syndrome. Ann. N.Y. Acad. Sci., 1281: 141-159. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2012.06785.x

43 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page