top of page
  • Poza scriitoruluiZINO

Moringa Frunze. Indicatii si Contraindicatii


Moringa oleifera este considerată a fi una dintre cele mai valoroase și benefice specii de arbori de cultură. Calitatea nutritivă mare este atribuită conținutului ridicat de proteine din frunzele sale, precum și la efectul său de promovare a sănătății pentru proprietățile anticancerigene ale glucozinolaților săi autentici și ale proprietăților lor produși de degradar

e.


Moringa oleifera face parte din familia Moringaceae. Timp de secole, a fost folosită de medicina ayurvedică și în medicina unani, conținând o gamă largă de compuși nutriționali și bioactivi, inclusiv proteine, aminoacizi esențiali, carbohidrați, lipide, fibre, vitamine, minerale, compuși fenolici, fitosteroli, etc.


Aceste caracteristici îi permit plantei să aibă proprietăți farmacologice, inclusiv proprietăți antidiabetice, antiinflamatorii, anticancerigene, antioxidante, cardioprotectoare, antimicrobiene și hepatoprotectoare.


Întreaga plantă Moringa este comestibilă, inclusiv florile, însă nu este în totalitate sigură, din cauza anumitor compuși care au fost găsiți în principal în rădăcină și scoarță, astfel că frunza a fost identificată ca fiind cea mai sigură.



Moringa oleifera este recunoscută ca fiind o sursă excelentă de fitochimicale cu potențiale aplicații în preparatele alimentare funcționale și medicinale datorită proprietăților sale nutriționale.


Terapiile alternative, cum ar fi fitoterapia, sunt considerate a imbunatati starea de sanatate a persoanelor cu boli cronice netransmisibile. In acest sens, Moringa oleifera este studiata in prezent pentru valoarea sa nutritionala si pentru continutul sau total de fenoli.


Pe langa compusii fenolici, compozitia fitochimica este de mare interes. Aceasta compoziție se caracterizează prin prezența glucozinolaților și a izotiocianaților. Izotiocianații formați prin biotransformarea glucozinolaților din Moringa conțin un zahăr suplimentar în structura lor chimică, ceea ce conferă stabilitate acestor compuși bioactivi față de alți izotiocianați găsiți în alte culturi.


Atât glucozinolații cât și izotiocianații au fost descriși pentru prevenirea și ameliorarea mai multor tipuri de boli cronice. Spre deosebire de glucozinolații clasici, ce care apar în M. Oleifera se caracterizează prin atașarea unei ramnoze ( zaharidă naturală) la agliconă ( restul unei grupări glicozidice subtituită cu un atom de hidrogen).


Datorită efectului anticancerigen al acestora, degradarea izotiocianaților ramnosilați prezintă un interes deosebit, deoarece eliminarea fracțiunii ramnoză induce degradarea ulterioară, iar astfel se poate ajunge la pierderea proprietăților dorite de protecție a sănătății.


Moringa conține toți cei nouă aminoacizi esențiali, ceea ce o face deosebită prin faptul că celelalte produse vegetale nu-i au. Organismului folosește aminoacizii pentru a produce noi proteine care îndeplinesc o varietate de funcții diferite, de la creștere și reparare la vindecarea rănilor.


Multe studii raportează că Moringa ajută la:

  • Protejarea pacienților cu diabet zaharat de retinopatie- Retinopatia este cauzată de inflamarea vaselor de sânge din ochi, ceea ce poate duce la scurgeri de lichid. Dacă nu este tratată retinopatia poate avansa până la orbirea completă. Moringa poate ajuta stoparea retinopatiei prin reglarea glicemiei la pacienții cu diabet și protejarea reinei de inflamație. Acest fapt este atribuit conținutului ridicat de antioxidanți din moringa.

  • Poate ameliora astmul- un studiu a constatat că Moringa oleifera poate diminua severitatea simptomelor la persoanele cu astm și poate îmbunătăți parametrii funcției pulmonare, fără efecte secundare negative. S-a demonstrat, de asemenea, că Moringa oleifera reduce severitatea crizelor de astm.

  • Contribuie la protejarea ficatului, rinichilor, inimii, testiculelor și sănătății plămânilor. Are proprietăți analgezice, activitate antiulceroasă, ajută la scăderea tensiunii arteriale, protejează împotriva radiațiilor, ajută la modularea funcției imunitare, are activitate antiinflamatoare și antivirală.


Cea mai mare parte a Moringa este disponibilă sub formă de pulbere. Frunzele de Moringa sunt uscate și apoi măcinate pentru a forma o pulbere concentrată, bogată în toți compușii benefici, vitaminele și mineralele pe care Moringa le are de oferit.


Gătitul frunzelor poate denatura mirozinaza, reducând cantiatea de glucozinolați care se transformă în izotiocianați activi și astfel absorbția are loc la nivel maximal. Moringa se mai poate achiziționa sub formă de ulei sau capsule. Este foarte important ca sursa de provențiență a plantei să fie sălbatică.


Moringa recoltată din sălbăticie poate fi mai amară decât versiunile domestice, dar vă asigură ca obțineți toți glucozinolații benefici și beneficiile pentru sănătate care vin la pachet cu ei.


Suplimentele Moringa pot conține o gamă largă de pulbere de frunze de Moringa, oriunde între 500 și 2000 mg, în funcție de mărimea capsulei. Cantitatea recomandată pentru suplimentarea adulților este de două capsule pe zi, una dimineața și una seara.


În timp ce moringa oferă beneficii impresionante pentru sănătate, este de asemenea important să constientizăm posibilele efecte secundare pe care le poate provoca suplimentarea cu moringa.


În cazul mamelor însărcinate, cel mai bine este să evitați utilizarea suplimentelor Moringa oleifera, deoarece nu există suficiente studii care să arate că Moringa este sigură pentru femeile însărcinate.


Există, de asemenea, câteva studii care sugerează că Moringa, atunci când este administrată în primele etape ale sarcinii, poate provoca avort spontan datorită capacității sale de a provoca contracții uterine.


Zino vă propune consumul de pulbere sau comprimate Moringa pentru perioade scurte de timp (2-3 săptămâni) pentru multiplele beneficii asupra sănătății, dar și pentru a avea mai multă energie în perioadele foarte solicitante.

766 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page