top of page
  • Poza scriitoruluiZINO

Cum ajuta broccoli in tulburarile neurologice si psihiatrice

Actualizată în: 16 mar. 2022

BROCCOLI IN TULBURARILE NEUROLOGICE SI PSIHIATRICE

broccoli-zino-dieta
Dieta ZINO pe baza de Broccoli

Ce face broccoli in tulburarile neurologice si psihiatrice

Dovezile preclinice sugerează faptul că glucozinolații și metaboliții lor, în principal sulforafanul, exercită câteva proprietăți biologice care pot fi relevante pentru tulburările neurologice și psihiatrice.


Un număr de potențiale mecanisme implicate include: modularea axului hipotalamo-hipofizar, a stresului oxidativ și a căilor inflamației. Sulforafanul poate diminua inflamația sistemului nervos prin reducerea factorului NF kappa-B și a TNF-α, prin creșterea interleukinei 10, a factorului neurotrofic, a proteinei 95 postsinaptică, a receptorului AMPA 1, a densității dendritelor din neuroni și susține bariera hemato-encefalică.


Recent, sulforafanul s-a dovedit a avea proprietăți epigenetice prin inhibarea ADN-metiltransferaza, ajută la menținerea homeostaziei proteomului și astfel se ajunge la creșterea vieții celulare și la prevenirea proceselor neurodegenerative .


Până în momentul de față, s-au realizat studii clinice pe animale și s-a început a se evalua mai multe tulburări psihiatrice, precum depresia, schizofrenia și autismul. Se consideră că includerea sulforafanului în dietă o perioadă mai lungă de timp ar ameliora stările de anxietate și comportamentele specifice depresiei la șoarecii C57BL/6 .


Într-un studiu placebo-controlat realizat pe 66 de oameni care sufereau de depresie, s-a demonstrat că suplimentarea timp de șase săptămâni cu sulforafan în doze de 30mg pe zi a dus la ameliorarea simptomelor depresive, măsurate pe scara Hamilton.


Similar psihiatriei, s-au realizat experimente pe animale și în cazul eficacității sulforafanului în tratamentul unor boli neurodegenerative, însă nu există încă studii clinice pe oameni. De exemplu, administrarea sulforafanului la șoarecii adulți a dus la îmbunătățirea memoriei și a învățării.


Investigații in vitro au subliniat potențialul sulforafanului de a preveni pierderea oligodendritelor și afectarea axonilor în scleroza multiplă prin modularea neuroinflamației și a stresului oxidativ .


Într-un alt studiu realizat pe șoareci cărora li s-a indus neurotoxicitate dopaminergică, după tratamentul cu sulforafan s-a observat că neuronii dopaminergici nu au fost distruși

29 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page