top of page
  • Poza scriitoruluiZINO

Legumele crucifere si tulburarile musculoscheletale

Actualizată în: 14 mar. 2022

DIETA ZINO IN TULBURARILE MUSCULOSCHELETALE


dieta-zino
Legume folosite in dieta ZINO

Cum ajuta legumele crucifere in tulburarile musculoscheletale


Datele epidemiologice curente sugerează faptul că legumele crucifere joacă un rol cheie în sănătatea mușchilor și a oaselor, posibil datorită conținutului ridicat în glucozinolați și izotiocianați.


De exemplu, într-o comunitate cu un număr de 1468 de femei în vârstă, femeile care au mâncat o dietă bogată în legume crucifere (mai mult de 44 g pe zi) au avut riscuri cu 28% mai scăzute pentru spitalizările asociate cu fracturi de diferite feluri, iar timpul petrecut în spital și recuperare a fost cu 22% mai mic față de femeile care nu consumau această dietă.


Deși în acest studiu nu a fost examinat rolul glucozinolaților în sine, acest studiu demonstrează potențiala importanță a unei diete bogate în glucozinolați pentru sănătatea musculoscheletală.


Într-un studiu realizat de Wang M. și colab. în anul 2020, s-a observat că după administrarea sub formă injectabilă a sulforafanului timp de o lună la șoareci de laborator cu diabet de tip II, aceștia au ajuns să aibă o forță de strângere mai mare și le-a crescut masa musculară, în principal în mușchii gastrocnemieni.


Pe lângă acestea, s-a observat că și fibrele musculare scheletice aveau o organizare mai omogenă după tratamentul cu sulforafan. S-a sugerat faptul că glucorafanul poate regla expresia unor gene asociate cu inflamația și apoptoza, astfel s-a concluzionat că tratamentul cu sulforafan poate proteja împotriva bolii musculaturii scheletului la șoarecii cu diabet de tip II .

Efecte similare s-au obținut în trei studii realizate pe șoareci cu distrofie musculară, unde tratamentul cu sulforafan a redus inflamația musculară la șoarecii cu deficit de distrofină, o proteină citoplasmatică. Deși a fost o ușoară variație între cele trei studii, concluzia generală a fost că sulforafanul a îmbunătățit aspectele fenotipului distrofic la acești șoareci.


Administrarea orală a sulforafanului în doze de 2 mg/kg/zi timp de o lună a îmbunătățit masa musculară, forța musculară și distanța de alergat comparativ cu șoarecii cu distrofie musculară netratați.


S-a propus că sulforafanul ar proteja împotriva distrucției osteoclastice a oaselor. Sulforafanul poate ajuta la diferențierea osteoblastică prin mecanisme epigenetice, dar și la expresia receptorului activator de osteoclaste al factorului nuclear kappa B în osteocite.


Într-un experiment realizat pe șoareci atât ovariectomizați cât și cu organele genitale intacte, administrarea timp de cinci săptămâni a sulforafanului a dus la creșterea volumului osos cu 20%.

Nu s-au observat modificări în distribuția densității mineralelor din oase. De aici, autorii au propus ca sulforafanul să fie în continuare studiat pentru potențialele beneficii în osteoartrită datorită efectelor antioxidante și antiinflamatorii. Șoarecii tratați cu sulforafan au prezentat îmbunătățiri în oasele trabeculare și corticale, indicatori pentru rezistența osoasă.


22 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page